Colorado yasası tüketicilerin beyin verilerini korumayı amaçlıyor

Sakaryali

Active member
Tüketiciler, e-posta adresleri, sosyal kişiler, tarama geçmişi ve genetik köken gibi kişisel bilgilerinin, kullandıkları uygulamalar ve dijital hizmetler tarafından toplanmasına ve sıklıkla yeniden satılmasına alıştı.

Tüketici nöroteknolojilerinin ortaya çıkışıyla birlikte toplanan veriler giderek daha hassas hale geliyor. Kafa bandı, kullanıcının beyin aktivitesini izleyerek kişisel bir meditasyon eğitmeni görevi görür. Bir diğerinin kaygı ve depresyon belirtilerini tedavi etmeye yardımcı olduğu söyleniyor. Bir diğeri, muhtemelen daha iyi eşleşmeler bulmak için kullanıcı flört uygulamalarında gezinirken beyin sinyallerini okuyup yorumluyor. (“Üretici, web sitesinde 'Kalbinin sesini dinle' yeterli değil” diyor.)

Bu tür teknolojilerin arkasındaki şirketler, kullanıcıların beyin aktivitelerinin (düşüncelerimizin, duygularımızın ve niyetlerimizin altında yatan elektrik sinyallerinin) kayıtlarına erişebilir.

Çarşamba günü, Colorado Valisi Jared Polis, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez bu tür verilerin gerçekten gizli kalmasını sağlamayı amaçlayan bir yasa tasarısını imzaladı. Colorado Temsilciler Meclisi'nde 61-1 ve Senato'da 34-0 kabul edilen yeni yasa, eyaletin mevcut gizlilik yasasındaki “hassas veriler” tanımını biyolojik ve “hassas verileri” içerecek şekilde genişletiyor. Beyin, omurilik ve vücudun her yerine mesaj ileten sinir ağı tarafından üretilen “sinir verileri”.


Yasanın geçmesi için baskı yapan akademik bir grup olan Nörohaklar Vakfı'nın genel danışmanı ve kurucu ortağı Jared Genser, “Bizim her şey kafamızın içindedir” dedi. “Ne düşündüğümüz, hissettiğimiz ve bunu insan beyninden çözebilme yeteneği bizim için bundan daha müdahaleci ve kişisel olamaz.”

Tasarıyı tanıtan Colorado Demokrat Temsilcisi Cathy Kipp, “İnsanların biyolojik ve nörolojik verilerini koruyan gerçek bir yasa tasarısının imzalanmış olmasından çok memnunuz” dedi.

Tasarıya üst mecliste sponsor olan Colorado Cumhuriyetçi Senatörü Mark Baisley şunları söyledi: “Colorado'nun bu konuyu ele alma ve insanların mahremiyetinin benzersizliğine hak ettiği korumayı verme konusunda öncülük yapmasının gerçekten iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu bağlılıktan dolayı gerçekten çok mutluyum.”

Kanun, tüketici düzeyindeki beyin teknolojilerini hedef alıyor. Bay Genser, federal sağlık yasasıyla korunan klinik ortamlardaki tıbbi cihazlardan elde edilen hassas hasta verilerinin aksine, tüketici nöroteknolojilerini çevreleyen verilerin büyük ölçüde düzenlenmediğini söyledi. Bu boşluk, şirketlerin yüksek derecede hassas beyin verilerinden oluşan geniş hazineleri, bazen belirsiz bir süre boyunca toplayabileceği ve bu bilgileri üçüncü taraflarla paylaşabileceği veya satabileceği anlamına geliyor.


Tasarıyı destekleyenler, nöral verilerin bir kişinin düşüncelerini ve duygularını deşifre etmek veya bir kişinin epilepsisi olup olmadığı gibi kişinin zihinsel sağlığı hakkındaki hassas gerçekleri öğrenmek için kullanılabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.


Colorado Tıp Derneği'nin yönetim kurulu üyesi Sean Pauzauskie, “İnsanları tanımlama, kodlama ve beyin dalgalarına ve diğer sinirsel bilgilere dayanarak insanlara karşı önyargılar geliştirme becerisine sahip hiçbir şey görmedik” dedi. Sorun Bayan Kipp'in dikkatini dikkatli bir şekilde çekti. Bay Pauzauskie yakın zamanda Nörohaklar Vakfı tarafından Tıbbi Direktör olarak işe alındı.

Yeni yasa, Colorado Gizlilik Yasası kapsamında parmak izleri, yüz görüntüleri ve diğer hassas biyometrik veriler için sağlanan korumanın aynısını biyolojik ve sinirsel verilere de uyguluyor.

Diğer korumaların yanı sıra tüketiciler, bilgilerine erişme, bilgileri silme ve düzeltme ve bilgilerin hedefli reklam amacıyla satılmasından veya kullanılmasından vazgeçme hakkına sahiptir. Şirketler de bu tür verilerin işlenmesiyle ilgili katı düzenlemelere tabidir ve ne tür veriler topladıklarını ve bu verilerle ne tür planlar yaptıklarını açıklamalıdır.

Bay Baisley, “Bireyler bu bilgilerin (kişisel olarak tanımlanabilir ve hatta belki de kişisel tahmine dayalı bu bilgilerin) nereye gittiğini kontrol edebilmelidir” dedi.


Uzmanlar, nöroteknoloji endüstrisinin Meta, Apple ve Snapchat gibi büyük teknoloji şirketlerinin girişiyle genişlemesini bekliyor.

Duke'ta hukuk ve felsefe profesörü Nita Farahany, “Hızlı ilerliyor ama katlanarak büyüyecek” dedi.

2019'dan 2020'ye kadar nöroteknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar dünya çapında yaklaşık yüzde 60 arttı ve bir pazar analizine göre 2021'de yaklaşık 30 milyar ABD dolarına ulaştı. Ocak ayında Elon Musk'un X'te şirketlerinden biri olan Neuralink tarafından üretilen beyin-bilgisayar arayüzünün ilk kez bir insana yerleştirildiğini duyurmasıyla sektör dikkatleri üzerine çekti. Bay Musk, hastanın tamamen iyileştiğini ve artık sadece aklını kullanarak fareyi kontrol edebildiğini ve çevrimiçi satranç oynayabildiğini söyledi.


Her ne kadar ürkütücü derecede distopik olsa da, bazı beyin teknolojileri çığır açıcı tedavilere yol açtı. 2022 yılında tamamen felçli bir adam, sadece gözlerinin hareket ettiğini hayal ederek bilgisayar kullanarak iletişim kurabiliyordu. Ve geçen yıl bilim insanları, felçli bir kadının beyin aktivitesini, konuşmasını ve yüz ifadelerini bilgisayar ekranındaki bir avatar aracılığıyla aktararak tercüme etmeyi başardılar.


Bayan Kipp, “İnsanların bu teknolojiyle yapabileceği şeyler inanılmaz” dedi. “Fakat biz sadece zihinlerinin okunmasını ve biyolojik verilerinin kullanılmasını istemeyen insanlar için bazı korumaların olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Neurorights Vakfı'nın Çarşamba günü yayınladığı 100 sayfalık rapora göre bu zaten gerçekleşiyor. Rapor, gizlilik politikalarının ve kullanıcı sözleşmelerinin uluslararası gizlilik standartlarıyla ne kadar uyumlu olduğunu görmek için 30 tüketici nöroteknoloji şirketini analiz etti. Yalnızca bir şirketin bir kişinin sinir verilerine erişimi anlamlı bir şekilde kısıtladığını ve neredeyse üçte ikisinin belirli koşullar altında verileri üçüncü taraflarla paylaşabildiğini buldu. İki şirket bu tür verileri zaten sattıklarını belirtti.

Raporun yazarları arasında yer alan Bay Genser, “Nöral verilerin korunması ihtiyacı yarının sorunu değil, bugünün sorunudur” dedi.

Bay Baisley, yeni Colorado yasa tasarısının her iki partiden de güçlü bir destek aldığını ancak özellikle özel üniversitelerden güçlü bir dış dirençle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Özel bir araştırma üniversitesi olan Denver Üniversitesi'nde araştırma uyum görevlisi olan John Seward, Senato komitesi önünde verdiği ifadede devlet üniversitelerinin 2021 Colorado Gizlilik Yasası'ndan muaf olduğunu ifade etti. Bay Seward, yeni yasanın özel kurumları dezavantajlı duruma soktuğunu, çünkü bu kurumların “nöral teşhis ve araştırma araçlarını” yalnızca araştırma ve öğretim amacıyla kullanacak öğrencileri yetiştirme konusunda sınırlı yeteneklere sahip olacaklarını söyledi.


Bay Seward, “Oyun alanı düz değil” diye ifade verdi.


Colorado yasa tasarısı, Amerika Birleşik Devletleri'nde yürürlüğe giren türünün ilk örneği, ancak Minnesota ve Kaliforniya da benzer yasalar için bastırıyor. Salı günü, Kaliforniya Senatosu Yargı Komitesi, sinirsel verileri “hassas kişisel bilgiler” olarak tanımlayan bir yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Aralarında Şili, Brezilya, İspanya, Meksika ve Uruguay'ın da bulunduğu birçok ülke, beyinle ilgili verilerin korunmasını eyalet veya federal anayasalarında zaten benimsemiş veya bu yönde adımlar atmıştır.

Bay Genser, “Uzun vadede, küresel standartların geliştirilmesini memnuniyetle karşılarız” dedi; örneğin sinirsel verileri korumaya yönelik mevcut uluslararası insan hakları anlaşmalarının genişletilmesi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni Colorado yasasının destekçileri, bunun diğer eyaletler için emsal teşkil edeceğini ve hatta federal yasalara ivme kazandıracağını umuyor. Ancak uzmanlar, yasanın sınırlamaları olduğunu ve yeni yasada belirtildiği gibi yalnızca bir kişinin kimliğini belirlemek için sinirsel verileri toplayan tüketici nöroteknolojisi şirketleri için geçerli olabileceğini belirtiyor. Bayan Farahany, bu şirketlerin çoğunun, bir kişinin ne düşündüğü veya hissettiği hakkında çıkarımlar yapmak gibi başka nedenlerle sinirsel veri topladığını söyledi.

“Şu anda bu şirketlerden biriyseniz Colorado'daki bu yasa tasarısı konusunda endişelenmeyeceksiniz çünkü hiçbiri bunu kimlik tespiti amacıyla kullanmıyor” diye ekledi.


Ancak Bay Genser, Colorado Gizlilik Yasasının kişisel sayılan her türlü veriyi koruduğunu söyledi. Tüketicilerin bir ürünü satın almak için isimlerini vermeleri ve şirketin gizlilik politikasını kabul etmeleri gerektiğinden, bu kullanımın kişisel bilgiler kapsamına girdiğini söyledi.

Bay Genser bir e-postasında şunları yazdı: “Tüketici sinir verilerinin daha önce Colorado Gizlilik Yasası tarafından hiç korunmadığı göz önüne alındığında, bu verileri biyometrik verilerle eşdeğer korumaya sahip hassas kişisel bilgiler olarak sınıflandırmak ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır.” işaret.” “

Buna paralel bir Colorado yasa tasarısında, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve diğer insan hakları örgütleri, kimlik belirleme amaçlı olsun ya da olmasın, tüm biyometrik verilerin toplanması, saklanması, saklanması ve kullanılması konusunda daha katı kurallar getirilmesi için baskı yapıyor. Tasarı geçerse yasal sonuçları sinirsel verileri etkileyecek.

Büyük teknoloji şirketleri, yasanın çok geniş olduğunu ve beyin faaliyetleriyle ilgili olmayan verileri toplama yeteneklerine zarar verme riski taşıdığını öne sürerek yeni yasanın şekillendirilmesinde rol oynadılar.

Apple, Meta ve Open AI gibi şirketleri temsil eden bir politika ağı olan TechNet, insanları tanımlamak için kullanılan beyin verilerini düzenlemeye yönelik yasaya odaklanacak bir dili başarıyla dahil etmeye çalıştı. Ancak grup, “bir kişinin bedeni veya bedensel işlevleri” tarafından oluşturulan dili düzenleyen verileri kaldırmayı başaramadı.

TechNet'in Colorado ve Amerika Birleşik Devletleri'nin merkezi genel müdürü Ruthie Barko, “Bunun, tüm üyelerimizin yaptığı birçok şey üzerinde çok geniş bir etkisi olabileceğini hissettik” dedi.
 
Üst